Над 220 хил. трудови нарушения е констатирала Главна инспекция по труда“ през

...
Над 220 хил. трудови нарушения е констатирала Главна инспекция по труда“ през
Коментари Харесай

Какви са най-честите нарушения на работното място

Над 220 хиляди трудови нарушения е установила „ Главна ревизия по труда “ през 2023 година Проверени са били 40 160 предприятия с 1 628 790 заети лица в тях.

Нарушенията на наредбите за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд са 116 688. По реализирането на трудовите правни отношения са установени 111 983 нарушавания. От тях максимален брой визира заплащането на труда - 24 074. Това са нарушаванията, за които работещите най-често подават сигнали, прецизираха от Инспекцията по труда. 

През 2023 година са изплатени над 7,8 млн. лева забавени възнаграждения на служащите и чиновниците. Установените нарушения по работното време са 13 362, а по възникването на трудовите правни отношения –  14 269. Случаите на работа без подписан и регистриран в Националната организация по приходите трудов контракт са 3495.

През 2023 година са се нараснали случаите, в които инспекторите по труда са приложили мярката спиране на обекти, машини и уреди, защото откритите нарушавания са застрашавали директно живота и здравето на работещите. Мярката е приложена 466 пъти при 315 за същия интервал на 2022 г. 
 istock istock
За 2023 година са формирани 9979 актове за определяне на административни нарушавания. Сумата на влезлите в действие наказателни постановления е над 14,5 млн. лева

Увеличил се е и броят на дадените разрешения за работа на малолетни, който доближава до 14 827. През 2022 година те са били 11 933.

От Инспекцията по труда молят при нарушение на трудовите права работещите да подават сигнали навреме – до момента в който още са на работните си места, и да спомагат на контролните органи, което е гаранция за по-ефективно използване на закона.

За да приложат в цялостна степен пълномощията си, инспекторите по труда следва да потвърдят нарушаването несъмнено, което в някои случаи е обвързвано със наложително определяне на работещите да поставят труд сега на инспекцията. 

Много постоянно постъпват сигнали от служащи, полагали труд без подписан писмен контракт, които все още на инспекцията към този момент не са били на работа. Те показват неодобрение, че инспекторите по труда не са оповестили трудово правно отношение, което обаче е отвън пълномощията на контролните органи, защото това нарушаване не може да бъде открито по неоспорим метод, в случай че хората не са заварени на работните им места.  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР